Návrat zkušeností i několik premiér. Procházka nominoval sestavu pro Vary!

Vanessa Rebecca Keprtová patří ke klíčovým postavám ženské reprezentace | foto: Martin Flousek/Český florbal

Česká ženská reprezentace odstartuje herní přípravu na domácí mistrovství světa a také letní Světové hry. Hned na úvod se lvice představí před vlastním publikem. Na EFT v Karlových Varech na ně bude čekat střet se světovou špičkou, u které můžete být i vy!


Národní tým čeká první zápasové představení od zisku bronzových medailí v Singapuru. „Musíme se vypořádat s realitou a ztrátou holek, které byly důležitou součástí minulého cyklu. Řada z nich, které patřily mezi opory prvních dvou pětek, buď ukončila kariéru nebo aktuálně není z různých důvodů připravena být součástí národního týmu. Už na předchozích dvou kempech jsme tak testovali řadu mladých hráček a zkoušeli nové vazby. Na základě kombinace práce holek na kempech a aktuální výkonnosti v lize i Poháru mistryň pak vznikla sestava pro EFT. Jednoznačně budeme nejmladší výběr z top čtyřky,” popisuje Procházka.

Do sestavy české reprezentace se vrací Nikola Příleská, která absolvovala dva světové šampionáty a naposledy oblékla dres s národním znakem na hrudi v září 2020 ve federálním derby. „Už v uplynulé sezoně podávala Niky stabilní výkony, které nakonec vygradovaly v superfinále, ale tehdy jsme nechtěli v závěrečné fázi přípravy zasahovat do gólmanského složení. O všem jsme se spolu bavili a víme, že byla a je pořád připravená reprezentovat. Hned na začátku sezony se navíc blýskla v Champions Cupu, kde předvedla velmi jisté výkony. Má velké zkušenosti, které v kabině potřebujeme. I proto jsme se rozhodli jí dát šanci v konfrontaci se světovou špičkou,” komentuje Procházka.

Poprvé v novém cyklu se v reprezentačním dresu objeví bronzová medailistka z posledního šampionátu Vendula Beránková, která po příchodu do Vítkovic výrazně pookřála. Odloženou premiéru prožije Kateřina Vachudová, která se postaví do reprezentačního klání poprvé od ošklivého zranění z MS juniorek v Katovicích, kvůli němuž následně vynechala celou sezonu. Poprvé za národní tým naskočí také kladenská odchovankyně Karolína Stůjová. Obnovenou premiéru pak prožijí Barbora Husková s Pavlínou Bačovou.

První minuty za dospělý výběr naběhají také bronzové medailistky z posledního mistrovství světa juniorek – Lucie Baldreichová, Sofie Gocová, Veronika Machálková a také teprve sedmnáctiletá Karolína Lískovcová. „Holky jsme měli v hledáčku a absolvovaly s námi již různé akce a oklikou se tak vracíme k tomu, o čem jsem hovořil na začátku. Nejmladší z nich je Kája Lískovcová, která si svou nominaci zasloužila především i díky tomu, jak vstoupila do své premiérové sezony mezi ženami. Zaujaly nás také její výkony v Poháru mistryň, kde byla jednou z nejlepších hráček Chodova a výrazně přispěla k postupu Chodova přes švýcarské mistryně,” říká český trenér.

České florbalistky absolvují kromě zápasů s top soupeřkami také tréninky. Primárně se však bude národní tým zaměřovat na herní prvky. „Akce by nás měla posunout na vyšší herní úroveň. Chceme každý zápas odehrát na hranici svých možností s EFT využít pro to, abychom udělali krok dopředu v týmové kvalitě. Máme v sestavě spoustu holek, které nemají zkušenosti s nejvyšším mezinárodním tempem, proto budeme klást důraz i na přípravu a načtení soupeřek, abychom holkám vstup na mezinárodní úroveň maximálně usnadnili,” vyhlíží trenér české reprezentace první prověrku, která bude o to důležitější, že coby hostitel nadcházejícího mistrovství světa přijde o kvalifikační duely. „Další herní akcí tudíž bude až červnové EFT ve Finsku. I vzhledem k tomu, že nás v srpnu čekají ještě Světové hry, musíme nadcházející akci využít každý zápas na maximum,” uvědomuje si Procházka.

V Karlových Varech se Češky budou chtít spoléhat také na podporu publika. „Máme to vyzkoušené z Ústí a věřím, že energie, kterou nám fanoušci a fanynky předají, bude podobná a dokážeme jí využít k co nejlepším výkonům. Uvědomujeme si však mládí našeho týmu a i to, že pro něj bude odpovědnost za výsledek před vlastními tribunami svazující. Na druhou stranu je dobře, že v rámci přípravy na domácí vrchol uvidíme, jak se s tím dokáží hráčky vyrovnat,” přemítá zkušený trenér.

Nominace reprezentace žen
  • Euro Floorball Tour, Karlovy Vary
  • 8. – 10. 11. 2024

Brankářky: Jana Christianová (Florbal Chodov), Nikola Příleská (1. SC Vítkovice).

Hráčky: Pavlína Bačová (FBC Ostrava), Lucie Baldreichová, Karolína Lískovcová (obě Florbal Chodov), Vendula Beránková, Vendula Maroszová (obě 1. SC Vítkovice), Anna Brucháčková (Bulldogs Brno) Sofie Gocová, Barbora Husková, Michaela Mechlová, Karolína Stůjová, Lucie Želízková (vš. Tatran Střešovice), Nela Jiráková (Endre IF, Švéd.), Vanessa Rebecca Keprtová (KAIS Mora, Švéd.), Karolína Klubalová (FBC Liberec), Michaela Kubečková, Šárka Staňková (obě FBC Kalmarsund, Švéd.), Veronika Machálková (UHV Skorpion Zollbrück, Švýc.), Martina Řepková (Zug United, Švýc.), Eliška Trojánková (Piranha Chur, Švýc.), Kateřina Vachudová (EräViikingit, Fin.).

Nahrávám

Vyhledávání

PŘIHLÁSIT SE PŘES FLORBAL iD

Ještě nemáte účet?

Zaregistrujte se

Co je Florbal iD?

shield

VAŠE IDENTITA PRO ČESKÝ FLORBAL

Jednotné přihlašování napříč platformami.

shield

BEZPEČNOST A OCHRANA

Moderní technologie vás chrání před krádeží identity.

shield

VÝHODY PRO HRÁČE I FANOUŠKY

Snadný nákup vstupenek a další výhody.

shield

PERSONALIZOVANÝ ZÁŽÍTEK

Služby přizpůsobené vašim potřebám.