Semifinále Champions Cupu: Ženské týmy čekají švédské mise, Bolka vyrazí do Finska

Florbalistky Chodova slaví proti Bohemians v rámci ČEZ Extraligy žen | foto: FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Velký úspěch zaznamenaly české týmy v Poháru mistrů a mistryň. Hned tři z nich proklouzly do semifinále a dokonce již poznaly své soupeřky a soupeře. Všechny tři čeká cesta na sever Evropy.


Los Poháru mistrů i Poháru mistryň proběhl v úterý ve 12.30 a jako první se losovaly ženské dvojice. Chodovské lvice čeká dvojutkání s Pixbem Wallenstam, na jehož půdě série začne. "Shodli jsme se na tom, že je to taková zlatá střední cesta. Věřím, že je pro nás i pro diváky a divačky atraktivnější, než kdybychom hráli českou sérii s Vítkovicemi. Navíc, Pixbo je u nás extrémně známý pojem, protože v něm nemalou stopu zanechala Eliška Krupnová. Celkově můžeme říci, že jsme s losem spokojení," říká trenér lvic Ondřej Neuman.

V sérii dojde na střetnutí mladého a progresivního chodovského kádru s týmem, v jehož řadách působí zkušené švédské či švýcarské reprezentantky. "Měřeno optikou reprezentantek jich máme v týmu také hodně, ale jsou to veskrze mladé holky, které prošly juniorskými výběry a do dospělého nároďáku zatím nakukují. Na klubové úrovni to pro nás bude konfrontace na tom nejvyšší levelu a jasně si uvědomujeme, že Pixbo půjde do série jako favorit. Nechceme mu to dát lacino a uděláme vše pro to, abychom se pokusili dvojzápas zvládnout a ne se jen zúčastnit," vyhlíží Neuman zajímavý střet.

Jeho svěřenkyně si v cestě mezi nejlepší čtyřku poradily se švýcarskými šampionkami z Klotenu, které doma zdolaly po přestřelce 8:5, a uspěly i na jeho půdě, kde triumfovaly 2:1. "Základním stavebním kamenem byl již výkon na domácím hřišti, kdy jsme zahráli velmi sebevědomě a bez nějakého přehnaného respektu. Velmi rychle jsme dávali góly a byl to rozhodně ofenzivnější zápas z těch dvou. Odveta byla z hlediska taktiky i množství šancí úplně jiným zápasem, v němž excelovaly především obrany a brankářky. Na tomto postu jsme – s Janou Christianovou v brance ne náhodou – na světové úrovni. Na to, jak máme mladý tým, to holky zvládly velmi zkušeně," vrací se Neuman ke střetnutí s Klotenem.

Rytířky z Vítkovic narazí na úřadující šampionky Poháru mistryň Thorengruppen. "Bude to velká výzva. Víme, že Thorengruppen je několikanásobným vítězem švédské ligy i Champions Cupu a tedy momentálně nejlepší ženský tým na světě. Nebude to vůbec jednoduché, ale budeme se chtít co nejlépe připravit, ať dokážeme co nejvíce konkurovat a překvapit. Doufáme, že hlavně v domácím utkání nás poženou fanoušci a fanynky, kteří nám hodně pomohli už teď s Zugem. Věřím, že se co nejvíce lidí přijde podívat i na takto silné soupeřky a že budeme mít šanci je potrápit," říká asistent trenéra Vítkovic Tomáš Kozlík.

Velkou zbraní Thorenu jsou dvojčata Kauppiova. Oona a Veera patří dlouhodobě k největším superhvězdám na poli mezinárodního ženského florbalu. "Jsme si velmi dobře vědomi síly těchto hráček. Samozřejmě to není jen o nich, ale jejich kvalita je obrovská, takže se budeme muset připravit i na ně," ví Kozlík.

Vítkovické florbalistky proklouzly do semifinále díky dvěma vítězstvím nad Zugem. Na jeho hřišti jej porazily 5:4, doma pak přidaly ještě o jeden zásah více. "Florbalově to bylo vyrovnané, ale ukázali jsme větší trpělivost a morálku. Ať už se zápasy vyvíjely jakkoliv, tak holky dokázaly hrát to, co jsme si řekli, a na co jsme je připravovali. Vyplatilo se to především ve třetích třetinách, kdy jsme dokázali využívat více chyb soupeřek," hledá Kozlík hlavní příčiny

V mužském pavouku byla jako první tažená Mladá Boleslav, na kterou čeká souboj s finským Nokianem, přemožitel Tatranu Wiler-Ersigen se střetne v boji o finále se švédským vicemistrem z Pixba. „Z losu jsem velmi nadšený. Do Finska jezdím vždycky rád, takže jeden výlet navíc mi přijde fajn (úsměv). Co se týče soupeře, tak Nokian je možná tím nejtěžším týmem, na kterého jsme mohli narazit. F-Liigu začal velmi dobře, zatím neprohrál, a to i přesto, že čelil především týmům ze špičky tabulky. Nokian má tři silné lajny, možná nejširší kádr ve finské lize a je také dobře vedeným týmem, což je zásluha hlavního trenéra Janneho Kainulainena. Zatím nám vyhovovalo, pokud měl soupeř finské trenéry (Växjö, Thurgau, Zug), takže samozřejmě chceme v této dobré sérii pokračovat," popisuje hlavní trenér Boleslavi Joonas Naava.

Ten vzápětí přidává ještě jednu perličku, která má souvislost s předchozí sérií s Zugem, ve které Středočeši ovládli obě utkání (doma 3:1, venku 10:4). "Zajímavostí také je, že syn hlavního trenéra Zugu Jarkka Rantaly – Joona – je kapitánem Nokianu. Předpokládám tedy, že soupeř bude mít nějaké informace z naší předchozí série. Osobně znám z týmu několik hráčů z řad finských mistrů světa do devatenácti let z roku 2015 a 2017, jako jsou právě Joona Rantala, Eemil Ukkonen, Mikko Laakso, Joonatan Kovanen, Olli Kinnunen a Miro Tuomala," odhaluje Naava.

Finský kouč českého vicemistra zároveň věří, že jeho tým má šanci na úspěch. "Do série můžeme jít sebevědomě. Víme, že máme šanci se dostat i do finále, ale bude to velmi těžké, což samozřejmě koresponduje s tím, že v pavouku zůstávají již jen čtyři nejlepší týmy. Budeme znovu chtít spoléhat na skvělou podporu od našich fanoušků a fanynek, kteří v prvním utkání zažehnou náš plamen, což bude pro soupeře velmi těžké. Věřím, že pokud ze sebe všichni dokážeme dostat maximum, tak máme na to, abychom celou sérii zvládli,” doplňuje boleslavský kouč.

Semifinále Poháru mistryň

Pixbo Wallenstam IBK – FAT PIPE FLORBAL CHODOV
1. SC TEMPISH Vítkovice – Team Thorengruppen

První semifinálová série se bude hrát v termínu od 18. do 24. listopadu, odvety přijdou na řadu v týdnu od 25. listopadu do 1. prosince.

Semifinále Poháru mistrů

Předvýběr.CZ Florbal MB – Nokian KrP
Pixbo Wallenstam IBK – SV Wiler-Ersigen

První semifinálová série se bude hrát v termínu od 28. října do 3. listopadu, odvety přijdou na řadu v týdnu od 11. do 17. listopadu.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se