Historická prvenství turnaje tři na tři putují do Lotyšska a Finska! Jak si vedli Češi?

Lotyši po zisku 1. místa na MS 3v3 2024 | foto: Roosa Vilkanen

Součástí uplynulého šampionátu juniorek bylo také vůbec první mistrovství světa ve florbale tři na tři v historii. Jak se na premiérové akci dařilo českým výběrům se dočtete v tomto článku.


Finské Lahti hostilo kromě šampionátu juniorského florbalu také první mistrovství světa v malém florbale. V průběhu 11. - 12. května se tak místní hala zaplnila rozmanitým výběrem 30 mužských a 14 ženských týmů, které mezi sebou soupeřily o historické prvenství. Česká republika měla na tomto turnaji zastoupení v mužské i ženské kategorii a do Lahti tak vypravila dva týmy pod hlavičkou Czech Floorball Selection.

Mužské prokletí z Nového Zélandu

Mužskému osazenstvu se v základní skupině B dařilo a po dvou výhrách se tak Češi umístili na prvním místě tabulky. Start do turnaje přitom nebyl zrovna procházka růžovou zahradou, neboť v prvním duelu padl český výběr 5:6 proti Novému Zélandu. Potom si ale spravilo chuť výhrou 9:4 nad Nizozemskem a v přímém souboji o první místo skupiny si poradilo s Francií rozdílem jednoho gólu.

V play-off Čechy čekal jejich "neoblíbený" soupeř z Nového Zélandu, který se naladil na vyřazovací boje a v 11. minutě už vedl dokonce 6:1. Český národní tým však předvedl neuvěřitelný návrat do zápasu a srovnal na 7:7. Následovaly tak samostatné nájezdy, v nichž byli šťastnější florbalisté z jižní polokoule a Česko tak vypadlo již v prvním kole play-off.

Postupivší Nový Zéland však v postupu nepokračoval dlouho, neboť ve čtvrtfinále padl proti následnému vítězi celého turnaje z Lotyšska a český skalp tak pro něj byl tím posledním. Zajímavostí této akce je, že v semifinále mužského play-off se trochu kuriózně potkaly dva lotyšské celky a vítězná země mířící do finále tak byla předem jasná.

Konečné medailové pořadí mužského MS 3 na 3

1. Lotyšsko
2. Švédsko
3. USA

Ženy neprošly přes Finsko

Českému výběru turnaje tři na tři se základní část moc nepovedla a po dvou prohrách tak ve skupině C skončil na předposledním místě. Jako první Češky zapsaly prohru 3:5 proti Švýcarsku a následně utržily velmi těsnou porážku 5:6 od Estonska. V posledním utkání skupiny si ale spravily chuť triumfem 9:5 nad Nizozemskem a braly tak třetí příčku v tabulce.

Po postupu do čtvrtfinále však Češky narazily na velmi silný výběr Finska "Blue", proti kterému padly vysoko 8:20 a s turnajem se tak rozloučily. Není překvapením, že tento tým finského národního výběru, za nějž nastoupila ve florbalovém světě známá jména, nakonec celé mistrovství světa tři na tři žen vyhrál a vybojoval tak zlaté medaile. Jeho finále proti Švédsku ale bylo velmi těsné a rozhodla jej jediná branka.

Konečné medailové pořadí ženského MS 3 na 3

1. Finsko "Blue"
2. Švédsko
3. Polsko

Statistiky

Česká stopa na turnaji se podepsala také ve statistikách, které si v mužích podmanil Jan Stránský. Ten se ve velké konkurenci dokázal prosadit na dvanácté místo celkových statistik produktivity po základní části, a to s úctyhodným počtem šesti branek. A to měl přitom podle původního plánu být pouze na lavičce v pozici trenéra.

Ještě lepší výsledky ale zapsaly české ženy, které vybojovaly po základní skupině hned pět míst z top patnáctky nejproduktivnějších florbalistek turnaje. Nejvíc se dařilo Anežce Dobisíkové, která si díky pěti vstřeleným gólům připsala třetí příčku a pětkrát skórovala i v play-off. Do top desítky se vlezly ještě šestá Eliška Hladíková a devátá Kateřina Radostová. 

Nahrávám

Vyhledávání

PŘIHLÁSIT SE PŘES FLORBAL iD

Ještě nemáte účet?

Zaregistrujte se

Co je Florbal iD?

shield

VAŠE IDENTITA PRO ČESKÝ FLORBAL

Jednotné přihlašování napříč platformami.

shield

BEZPEČNOST A OCHRANA

Moderní technologie vás chrání před krádeží identity.

shield

VÝHODY PRO HRÁČE I FANOUŠKY

Snadný nákup vstupenek a další výhody.

shield

PERSONALIZOVANÝ ZÁŽÍTEK

Služby přizpůsobené vašim potřebám.