Třináct členských zemí a pochvala od krále! Jak je na tom florbal v Africe?

Africa Floorball Cup 2023 | foto: IFF

Florbal má v Evropě v posledních letech velké slovo a neustále se rozrůstá. Jak je na tom ale tento sport třeba na africkém kontinentu? Věděli jste například, v kolika státech Afriky se florbal hraje nebo že pravidelně probíhá turnaj s názvem Africa Floorball Cup?


Členské státy a kluby

Florbal se v dnešní době hraje již v mnoha evropských a amerických zemích, své zastoupení má ale také na dalekém africkém kontinentu, kde se mu v současnosti věnuje celkem třináct zemí z padesáti pěti. Mezi řádnými členy Mezinárodní florbalové federace (IFF) najdeme pouze Pobřeží slonoviny, které se přidalo roku 2015. Ostatní africké země, které jsou zapsané v IFF, jsou pak Mali, Burkina Faso, Sierra Leone, Tožská republika (Togo), Nigérie, Kamerun, Středoafrická republika, Uganda, Keňa, Somálsko, Mosambik a Jihoafrická republika.

Mapa všech členských zemí IFF | foto: IFF

Nejnovějšími přírůstky do africké florbalové rodiny jsou Tožská republika, Středoafrická republika a Burkina Faso, které se do IFF přidaly v roce 2018. Africkou zemí, ve které se hraje florbal nejdéle, je naopak Sierra Leone, která je součásti Mezinárodní florbalové federace již od roku 2008.

Co se počtu licencovaných hráčů týče, zcela největší základnu má Keňa, ve které se florbalu věnuje 2200 hráčů, z toho 1300 mužů a 900 žen. Keňa má také nejvyšší počet založených florbalových klubů, kterých je v této zemi 110. Nad pět set licencovaných hráčů mají ještě Uganda (920) a Pobřeží Slonoviny (600). Naopak nejméně rozvinutý je florbal v Tožské republice, ve které je k dnešnímu dni pouze 70 aktivních florbalistů. Tento počet je rozprostřen v šesti florbalových klubech a skládá se z 53 mužů a 17 žen.

Velký počet florbalových klubů má ještě Mosambik (32), ve kterém se tomuto sportu věnuje 240 aktivních hráčů.

Africa Floorball Cup

Africký kontinent si pořádá také vlastní florbalový turnaj, který se nazývá Africa Floorball Cup a má za sebou již tři ročníky. Úplně poprvé se tento turnaj konal v roce 2018, a to ve městě Abidžan nacházejícím se ve státě Pobřeží slonoviny. Dohromady sedm týmů zde v průběhu dvou zářijových dní bojovalo o titul nejlepšího afrického florbalového celku v mužské a ženské kategorii.

V té mužské se o vítězství ucházely čtyři země, mezi kterými nechybělo pořadatelské Pobřeží slonoviny, dále pak Burkina Faso, Nigérie a Tožská republika (Togo). Nejlépe na tom byly hostující země a Nigérie, které si připsaly po třech výhrách a šesti bodech do tabulky. Ve vzájemném finálovém zápase nakonec zvítězili florbalisté nigerijského týmu, kteří tak po výhře 3:1 převzali trofej za první místo.

Na druhé straně v ženské kategorii se o jasnou výhru postarala země Burkina Faso, která projela základní částí bez jediné prohry a v následném finálovém zápase si poradila také s pořadatelským Pobřežím slonoviny. Velkou zajímavostí je, že tento ženský tým, který nekompromisně ovládl celý turnaj, inkasoval v pěti duelech jedinou branku a všechny ostatní soupeře vynuloval.

2018 Africa Cup final women | foto: IFF

V roce 2019 se turnaj Africa Floorball Cup odehrál znovu, tentokrát se dvěma ženskými a pěti mužskými účastníky. Zlatý double tehdy vybojovala Keňa, a to zejména díky skvělému výkonu jejího mužského týmu. Ten si poradil se třemi soupeři ze čtyř a v závěrečném finále oplatil Burkině Faso prohru ze základní části, čímž vybojoval první místo. Ženský tým Keni měl o něco jednodušší cestu k titulu, neboť proti svému jedinému soupeři z Burkiny Faso v základní části prohrál 0:4, ale ve finále vydřel výhru 2:1 po samostatných nájezdech a získal tak zlatou trofej.

Po delší pauze se africký florbalový turnaj vrátil na scénu v roce 2023, kdy se znovu odehrál v Abidžanu na Pobřeží slonoviny a i tentokrát došlo na zlatý double. Do mužské kategorie bylo tentokrát přihlášeno šest zemí, mezi kterými nechyběli mistři minulého ročníku této soutěže z Keni, dále pak Burkina Faso, Pobřeží slonoviny, Tožská republika a nově také Kamerun a Maroko. Hráči Burkiny Faso se s tím nemazali, poradili si se všemi svými soupeři a poprvé v historii tak usedli na trůn afrických florbalových šampionů. Na jejich výkon pak navázaly také jejich ženské spoluhráčky, které si poradily s Keňou i Pobřežím slonoviny a přidaly tak do sbírky této země také druhou zlatou trofej.

Radost florbalistů Pobřeží Slonoviny na AFC 2023 | foto: IFF

Za tento výkon byli místní florbalisté odměněni tou nejvyšší možnou poctou, neboť je k sobě do královského paláce pozval sám král Mossis, Jeho Veličenstvo Mogho Naaba, aby jim osobně pogratuloval. Kromě ceremoniálu obdržel každý z týmů Burkina Faso ještě ručně vyrobenou dřevěnou sošku a královu výzvu, aby svůj titul na dalším turnaji Africa Floorball Cup obhájili.

Král Burkina Faso při gratulaci svému týmu | foto: IFF

Africká stopa v Evropě

Africký kontinent zažil poměrně nedávno ještě jeden velmi významný florbalový milník. Vůbec poprvé v historii se totiž nějaká z jeho zemí probojovala na kvalifikaci na mistrovství světa a mohla si tak zahrát s těmi nejlepšími evropskými týmy.

Před čtyřmi lety se mezi týmy účastnícími se kvalifikace na mužský světový šampionát 2020 objevilo také Pobřeží slonoviny, které tak zamířilo až na daleké Slovensko, aby poměřilo síly se Švýcarskem, Ruskem a Belgií. Cesta, která florbalový tým Pobřeží slonoviny čekala, byla dlouhá v přepočtu přes 8 000 km a turnaj se tak pro něj stal také obrovským výletem.

Z kvalifikace sice florbalisté Pobřeží slonoviny odjížděli s celkovým skóre 1:112 a třemi prohrami v řadě, jak je ale patrné ze skóre, připsali si také jednu vstřelenou branku. Ta padla v 51. minutě zápasu proti Belgii a africký tým ji velmi bouřlivě oslavil.

Florbalisté Pobřeží slonoviny po brance Belgii na 2020 WFCQ EUR2 | foto: IFF

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se