Boj o semifinále a o Světové hry v Číně, Česko vyzve Dánsko!

Český tým v tradičním předzápasovém kolečku u branky | foto: Český florbal/Martin Flousek

Světový šampionát v Singapuru dospěl do rozhodující fáze. České lvice čeká v pátek čtvrtfinálové klání, ve kterém se postaví Dánsku! Vítězky čtvrtfinálového souboje si zajistí nejen semifinále, ale i účast na Světových hrách 2025 v Číně, kam zamíří nejlepších pět evropských celků světového šampionátu! Duel s Dánskem nabídne v 9.50 ČT 2.


Dánky svedly skupinové bitvy ve výkonnostně horší skupině B, kde postupně narazily na Japonsko, Estonsko a USA. Právě hned vstup do turnaje se dánskému týmu nevyvedl, přišla možná překvapivá porážka od Japonska 2:3. Další dva duely již však skandinávské hráčky zvládly a z druhé pozice zamířily do osmifinále. Tam se o postup porvaly v derby s Norkami a byla to opravdu velká bitva.

Dánský tým po celé střetnutí dotahoval, třikrát však dokázal zareagovat a utkání tak musel rozseknout až nastavený čas, ve kterém po čtyřech minutách a pětapadesáti sekundách vystřelila Dánkám postup mezi osmičku turnaje Lina Voldbyová. "Začátek zápasu jsme viděli, vypadal tak, že to Norky zvládnou, ale nakonec si nedokázaly vytvořit potřebný náskok a nedostaly se v zápase ani na chvíli do klidu. Konec byl pak samozřejmě nervózní. Tam to bylo o tom, kdo bude mít silnější hlavu a zvládly to Dánky," popisuje hlavní kouč českých lvic Lukáš Procházka, který zároveň prozradil, že ve čtvrtfinále spíše počítal se soubojem proti Norsku. "Připravovali jsme se na Norky. Pro mě to bylo překvapení. Věřil jsem, že jejich florbalová kvalita je výše. Ukázalo se, že tyto play-off zápasy jsou zrádné."

Právě již zmiňovaná Voldbyová je s pěti brankami a dvěma asistencemi nejproduktivnější hráčkou týmu. O jeden bod méně poté nasbírala Sara Mainz Olssonová. "Je to hodně bojovný tým se super energií, což samozřejmě v zápasech play-off funguje, protože ony se semknou. Navíc hrály výkonnostně horší skupinu, takže nebudou tak vyčerpané. Myslím si, že ty zápasy tam nemají takovou dynamiku. Nechci říci, že budou odpočatější, ale myslím si, že budou mít dost sil pro svojí hru, která je aktivní a v některých fázích až živelná," poodhalil dánský styl boje Procházka.

Zkušenost s Dánkami na světovém šampionátu má český tým vcelku čerstvou. Na posledním šampionátu ve švédské Uppsale se totiž také oba celky  proti sobě postavily v boji o semifinále a Dánsko trápilo favorita v podobě českého výběru do posledních minut. Ještě v 52. minutě totiž na světelné tabuli svítilo skóre 6:5 pro Česko, Dánky tak byly hodně blízko tomu, aby čtvrtfinále dovedly minimálně do prodloužení. "Samozřejmě jsem duel viděl, ale vůbec jsem se k němu nevracel. My máme teď svůj plán a věřím, že to zvládneme s větším přehledem než v Uppsale," odhaluje Procházka, že čtvrtfinálovým soubojem z před dvou let se realizační tým nezaobíral.

Kdo se bude radovat v pátek a zajistí si rovnou i místo při premiéře ženského florbalu na Světových hrách? Sledujte čtvrtfinálové klání mezi Českem a Dánskem v 9.50 živě na ČT 2! 

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se