Konec jedné úspěšné éry. Ikona ženského florbalu ukončila svou kariéru

Tereza Urbánková při svém posledním utkání v ženské reprezentaci | foto: Martin Flousek/Český florbal

Jedna z nejúspěšnějších českých florbalistek uzavřela svou kariéru. Po reprezentaci skončila i na klubové úrovni. Naposledy působila čtyřnásobná česká mistryně ve švédském Malmö.


Odchovankyně Vítkovic za sebou má úžasnou kariéru. Odstartovala jí mezi rytířkami. Do nejvyšší soutěže poprvé nakoukla v ročníku 2006/07 a od té chvíle se začala psát jedna velká éra. Po extraligovém bronzu v sezoně 2009/10 přestoupila do kádru tehdy dominantního Herbadentu, s nímž v nadcházejících třech letech pokaždé vystoupala na mistrovský trůn.

Tím ale výčet úspěchů neskončil. V roce 2015 se jí povedlo extraligu ovládnout znovu, tentokrát ale s týmem Chodova, odkud zamířila na rok do švédské Mory, které pomohla ke stříbru v SSL a triumfu na Poháru mistrů. Další dva ročníky strávila opět v kádru lvic, načež se přestěhovala do Malmö, kde setrvala dalších pět sezon včetně té poslední. V české extralize zaznamenala ve 276 duelech 346 zásahů a 221 nahrávek. Celkem tedy zatížila své konto skvělými 567 body!

Tereza Urbánková slaví trefu svého Malmö proti Thorengruppenu | foto: Nisse Nilsson

Obrovskou a nesmazatelnou stopu zanechala Urbánková i v reprezentaci. Je jednou ze tří hráček, které dosáhly na metu stovky bodů. Celkově jich ve 116 zápasech zaznamenala 120 (70+50) a sehrála významnou roli i u dosud jediné seniorské medaile na ženském mistrovství světa. V bronzovém utkání na MS v roce 2011 vybojovala balonek, vypálila a z dorážky jejího pokusu zaznamenala Dominika Šteglová rozhodující trefu. Celkově se účastnila pěti šampionátů. Naposledy v roce 2019 v Neuchatelu. Dodnes drží v národním týmu rekord v počtu tref v jednom klání. V roce 2015 v kvalifikačním duelu s Itálií skórovala sedmkrát. 

České florbalistky po zisku historického bronzu. Zleva: Nikola Černá, Jana Christianová, Eliška Krupnová, Denisa Billá a Tereza Urbánková | foto: Český florbal

Bronzovou medaili získala také v roce 2010 v juniorském národním týmu. Češky tehdy před domácí atmosférou v Olomouci vybojovaly vůbec první ženskou placku v historii. Sama Urbánková v bitvě o třetí příčku se Švýcarkami nasázela čtyři branky, celkově na šampionátu zasadila devět přesných tref a zcela po právu byla zařazena do All Stars turnaje.

V roce 2010 uspěla také v anketě Florbalista/ka sezony, kdy byla vyhlášena nejlepší juniorkou. V tom samém roce byla také druhá v kategorii MVP Extraligy žen, v níž volí samotné hráčky z nejvyšší soutěže. V hlavní kategorii se v pěti případech objevila v top pětce.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se