Hemerka jde do Finska! Bude součástí unikátního draftu. Dozvěděl se o něm od babičky

Adam Hemerka v semifinále MS 2023 proti Švýcarsku | foto: Fabrice De Gasperis / www.mediafab.ch

Reprezentační univerzál Adam Hemerka oznámil na úterní tiskové konferenci své další kroky. Jeho novým působištěm se stane některý z finských týmů. Konkrétní jméno poznáme už 17. května, kdy proběhne historicky první draft do F-liigy.


Finská nejvyšší soutěž oznámila smělý plán na spuštění unikátního draftu na speciální tiskové konferenci během světového šampionátu v Curychu. Kluby ve finské nejvyšší soutěži si budou moci v tříkolovém draftu, který proběhne 17. května v Bläk Boks v Lempäälä, vybrat zahraniční florbalisty mladší 23 let. Výrazným jménem, o které bude velký boj, je právě český reprezentant. "Dozvěděl jsem se o tom náhodou. Babička, která projíždí Facebook více než já, mi posílala odkaz, že jsem se umístil v top dvanáctce hráčů, o které bude zájem," řekl s úsměvem Hemerka, který by měl být nejen českou jedničkou tohoto draftu.

Draft bude podobný jako v zámořských soutěží. Týmy budou vybírat ve třech kolech, přičemž alespoň jedna volba bude muset být mimo největší světové florbalové velmoci Česko, Švédsko a Švýcarsko. "Je to první ročník, takže jsem zvědavý jak to bude probíhat. Je to zajímavý nápad. Je hezké být pomyslnou jedničkou a hodně se na to těším," okomentoval svou pozici hráč, který měl nabídky i z ostatních top světových soutěží.

Adam Hemerka se raduje z gólu proti Švýcarsku | foto: Barbora Reichová/Český florbal

Odchovanec brněnského Hattricku nejde do úplně neznámého prostředí. V roce 2019 a krátce i během covidové pauzy na podzim 2020 už ve Finsku působil, když oblékal dres EräViikingit. "Určitě to byl jeden z faktorů. Vím, jak Finové fungují. Strávil jsem tam dohromady čtyři měsíce a je pozitivní věc, že jsem si vyzkoušel finskou cestu a mohu na ní navázat," vrátil se ke svým předchozím zkušenostem ze severu Evropy, kde bude kromě hraní také studovat v rámci projektu Erasmus+.

Poslední dvě a půl sezony strávil v Mladé Boleslavi, kde patřil k základním stavebním kamenům defenzivy středočeského klubu, s nímž oslavil také dva tituly. V Livesport Superlize odehrál v kádrech Hattricku a Boleslavi celkem 86 duelů, v nichž si připsal 83 bodů. "Přestup z Hattricku se udál velmi rychle. S výhledem k MS juniorů jsem se rozhodl přestoupit na play-off do Mladé Boleslavi. Byl to nejlepší možný krok. Vyhráli jsme titul a skvěle jsem se připravil právě na šampionát. Pak navíc přišla nabídka i do reprezentace. Ten první titul na Podvinném Mlýně byl speciální. Byl to první velký zápas v kariéře, navíc jsem v něm dal gól," připomněl Hemerka na tiskové konferenci svůj přestup do města automobilů. 

Ve Finsku stráví Hemerka nadcházející sezonu, po ní by se měl vrátit zpět do Boleslavi. "Od začátku naší spolupráce jsme byli domluvení, že v definovaný okamžik umožníme Adamovi studijní a s elitním florbalem spojený pobyt v některé z vyspělých florbalových destinací. Dlouho jsme tento projekt směřovat do našeho partnerského klubu IBK Dalen, který však bohužel překvapivě sestoupil z SSL. Proto Adam nakonec přestoupí jinam a po roce se dle smlouvy vrátí do Mladé Boleslavi," vysvětlil generální manažer Boleslavi Tomáš Pacák.

Radující se Adam Hemerka z Mladé Boleslavi | foto: Předvýběr.CZ Florbal MB

Hemerka se velmi dobře prezentoval také na mezinárodním poli. S juniorskou reprezentací vyhrál v roce 2021 v rodném Brně titul mistrů světa a okamžitě zapadl i do sestavy dospělého národního týmu. "Samozřejmě hodně vzpomínám i na juniorské mistrovství světa, které se odehrálo v Brně, kde mám rodinu a ty emoce tím byly ještě více umocněné," zmínil Hemerka důležitý milník jeho kariéry.

20letý florbalista je spojen s posledními třemi medailovými úspěchy. S bronzem na světovém šampionátu v Helsinkách, třetím místem ze Světových her v americkém Birminghamu a také se stříbrem z posledního mistrovství světa, které hostila švýcarská města Curych a Winterthur. Za více než rok v reprezentaci si připsal 27 startů, které doprovodil dvanácti body.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se